2012. október 15., hétfő

The Black Crowes / Shake Your Money Maker

Megjelenés éve: 1990

Vannak zenék, amik életünk kulcsjelenetei alá vágott filmzene gyanánt elidegeníthetetlenül tapadnak egy-egy érához. Bármikor meghalljuk őket, megbízhatóan felidézéik azokat a bizonyos jeleneteket, mintha függetleníthetetlenek volnának azoktól. Mindegy, mennyi év telt el közben, vagy, hogy hány más alkalommal csendült fel az adott dal.

A Hard to Handle a Black Crowestól számomra már mindig a Retronautákat jelenti. Volt ez a banda valamikor régen, négy tehetséges és szeretnivaló sráccal, akiknek a lelkesedése menthetetlenül átragadt mindenkire, aki akár csak egyszer is látta-hallotta őket élőben játszani. Folyton marháskodtak, de a már-már szétesésig laza fiúk valójában komoly, igényes zenekart alkottak. És ahogy ebben a pöttöm országban az már lenni szokott, egy idő után nem ment tovább a szekér. Talán igazán el sem indult soha.

A Shake Your Money Maker egy jóízű blues-rock album, amit imádok a Twice as Hard testes indulásától a Stare it Cold utolsó dobjáig. Ám Black Crowes ide vagy oda, a Hard to Handle-nél mindig a Retronauták jelennek meg lelki szemeim előtt, a fülembe cseng, ahogy ők tudták játszani ezt a dalt, és felidézem a Biga által egymilliószor emlegetett jelmondatot: "Széles terpesz, rock n' roll!"

Nincsenek megjegyzések: