2011. július 25., hétfő

Jeff Healey élete

Jeff Healey: Mess of Blues (2008)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú a messzi Kanadában, aki egész pici korában elveszítette a látását egy öröklött betegség miatt. Három éves volt, mikor az első gitárjával megismerkedett, s hogy, hogy nem, az ölébe fektetve kezdett játszani rajta. Az új technika aztán védjegyévé vált, és végigkísérte őt igen sikeres zenei pályáján. Ez nem mese; ez Jeff Healey élete.

Jeff természetesen végigzenélte már a kamaszkorát is, játszott együtt egy kazal neves művésszel, sőt, még mozifilmben is szerepelt a zenekarával: ők voltak a banda az Országúti diszkóban. Időközben megtanult trombitálni is, és a blues melletti másik szenvedélyének, a jazznek is több nagylemezzel és számtalan koncerttel hódolt. Torontóban alapított, a mozifilm címe után elkeresztelt klubja, a Jeff Healey's Roadhouse mai napig is igényes jazz-, blues- és alternatív művészek fellépőhelye.

Nekem persze a bluesos vonala áll igazán közel a szívemhez, és a Mess of Blues ebből is egy gyöngyszem. Sajnos ő maga már nem élte meg az album kiadását. Három évvel ezelőtt, mindössze 42 évesen halt meg rákban.

Források, linkek:

Jeff Healey hivatalos honlapja
JH a Facebookon

Nincsenek megjegyzések: