2010. március 4., csütörtök

Ablak Kanadára

Colin James: Rooftops and Satellites /2009/

Hiába mondják, hogy csökkennek a távolságok, és hogy az internet összecuppantja a világot, azért még mindig erősen szűrve érkeznek a dolgok a tengerentúlról, és bizony Európából sem ér át oda minden. Meglepve tapasztaltam, hogy Ryan, aki kedves barátom, egyben ablakom Kanadára, nem nagyon hallott még Gary Moore-ról; ugyanakkor Colin James, a kanadai énekes-gitáros-dalszerző, a 80-as évektől Észak-Amerika-szerte ismert és elismert művész neve itt mifelénk nem mond senkinek semmit.

Ez a 45 éves, látványnak sem utolsó zenész huszonegynehány évesen csöppent bele a sűrűjébe, amikor Stevie Ray Vaughan előzenekaraként turnézhatott a bandájával. Hamarosan elkezdett lemezeket megjelentetni, és nemcsak bluesrock, hanem swing albumaival is szép sikereket ért el. Eleddig 14 Juno Awardra jelölték (ez az egyik legrangosabb zenei díj Kanadában), és hatot meg is nyert. Szóval tud valamit.

Ryan szerint Colin James élőben sem okoz csalódást, épp ellenkezőleg: remekül énekel, remekül gitározik, és ügyesen szórakoztatja a közönségét. Hogy ezt mi itt, Európa innenső csücskében mikor tapasztalhatjuk meg, ezügyben nem bocsájtkoznék találgatásokba; mindenesetre Colin albumait hallgathatjuk, és én fogom is.

Nincsenek megjegyzések: